Dečija stomatologija

Home/Blog/Dečija stomatologija

Ukoliko je Vašem detetu nikao prvi zub, vreme je da počnete da brinete o njegovom oralnom zdravlju i da ga usmeravate ka usvajanju dobrih higijenskih navika i održavanju zdravlja usta i zuba.

Deca se uglavnom plaše poseta stomatologu, ali to nije nešto sa čime su rođeni. Taj strah razvijaju kroz negativna iskustva. Zato je veoma važno da prva poseta stomatologu bude prijatno iskustvo za Vaše dete. Vi mu u tome možete pomoći tako što ćete primeniti nekoliko taktika. C DENTAL CENTER Vas može usmeriti i objasniti vam koje su to taktike kako bi Vaše dete razumelo da poseta stomatologu nije nikakva kazna već da je to za njegovo dobro.

Održavanje mlečnih zuba

Stav  mnogih roditelja je da mlečne zube nije potrebno preterano održavati zato što su tu samo privremeno i svakako će ispasti, a njih će zameniti novi, stalni zubi. Međutim, takav stav nije dobar iz više razloga.

Mlečni zubi su od izuzetne važnosti za rast i razvoj vilice deteta. Ukoliko se desi da mlečni zubi propadnu usled karijesa i loše oralne higijene, ti zubi se moraju izvaditi. Prevremeno vađenje mlečnih zuba može nepovoljno uticati na razvoj vilice i izazvati deformitet. To će kasnije uticati na nicanje stalnih zuba odnosno njihovo smeštanje u vilici.

Ukoliko su mlečni zubi ošetćeni karijesom, to može uticati na zametke stalnih zuba te postepno dovesti do oštećenja ili gubitka  istih.

Ovo nikako ne želite za Vaše dete, stoga je potrebno da održavate dobru oralnu higijenu detetovih zuba i usta kao i da ga usmeravate ka očuvanju zdravlja usta i zuba od malih nogu.

Dečja stomatologija u C Dental Centru

C DENTAL CENTAR stomatolozi su vrlo iskusni kada je u pitanju dečja stomatologija. Najčešći postupak kod dece  koji sprovodimo preventivno u cilju zaštite tek izniklih stalnih zuba je takozvano zalivanje fisura.

Zalivanje fisura je zalivanje udubljenja na površini zuba odnosno fisura. U fisuri se često nagomilavaju bakterije s obzirom na to da je ovaj predeo vrlo nepristupačan za četkicu. Pošto se ovaj deo zuba ne može valjano očistiti, ostaci hrane se nagomilavaju i dovode do razvoja bakterija i nastanka kvara.

To se uspešno sprečava uz pomoć ovog postupka. Zalivanje fisura je brz i potpuno bezbolan postupak tako da Vaše dete neće imati nikakvo neprijatno iskustvo.

Zub se najpre očisti odgovarajućom pastom nakon čega se osuši i premaže ortofosfornom kiselinom. Nakon toga se nanosi takozvani zalivač. Zub se potom ispolira i ukloni se mogući višak nanesenog sloja ukoliko je potrebno (proveri se ugriz).

Supstanca koja se nanosi na zub črvsto prijanja uz gleđ i na taj način štiti detetov zub od kvara nekoliko godina. Zalivanje fisura onemogućava zadržavanje bakterija u udubljenju na površini zuba odnosno fisuri.

Kako pomoći detetu u održavanju oralne higijene?

Već posle šest meseci od nicanja detetovog zuba možete planirati prvu posetu stomatologu. Vaš stomatolog će, nakon detaljnog pregleda, uvtrditi koliki je rizik od nastanka karijesa i posavetovati Vas kako da pravilno održavate zdravlje zuba i usta Vašeg deteta.

Kada su detetu nikli svi mlečni zubi, možete krenuti sa redovnim pranjem zubića i učiti dete kako da ih samostalno pere ujutru i uveče. Savetuje se da se obavezno koriste dečije četkice za zube kao i odgovarajuća pasta za zube. Dečije paste za zube sadrže fluorid koji je neophodan za jačanje zubne gleđi. Stoga bi trebalo da dete od samog početka ima svoju pastu za zube kao i odgovarajuću četkicu sa praktičnom debljom drškom koju može lako da drži.

125 ukupno 2 danas