Estetska stomatologija

Home/Blog/Estetska stomatologija

Vaš osmeh može bit izvor Vašeg samopouzdanja ili razlog Vaše nesigurnosti ukoliko niste zadovoljni istim.

Da li često izbegavate da se smejete u društvu jer ne volite izgled ili raspored svojih zuba? Ako je tako, znajte da niste jedini. Međutim, postoje efikasne i bezbolne metode da se oslobodite nesigurnosti i trajno ulepšate svoj osmeh.

Ukoliko je Vaš san da imate lep i zdrav osmeh, estetska stomatologija je savršen način da to i postignete.

Termin estetska stomatologija može Vas navesti da pomislite da se radi samo o jednostavnim procedurama kao što je izbeljivanje zuba. Međutim, ovaj pojam podrazumeva mnogo više od toga. Ukratko, estetska stomatologija Vam omogućava da korigujete bilo koji deo Vašeg osmeha kojim trenutno niste zadovoljni.

Kada se govori o estetskom stomatologiji, vrlo je teško jasno ograničiti ovu granu stomatologije od ostalih s obzirom na to da su sve stomatološke procedure donekle i estetske jer unapređuju naš osmeh, a samim tim i naše samopouzdanje.

Šta obuhvata estetska stomatologija? 

Estetska stomatologija obuhvata mnogo različitih estetskih zahvata kao što su:

  • Izbeljivanje zuba
  • Nadoknadu izgubljenog zuba
  • Stomatološki antiaging
  • Krunice
  • Fiksna proteza
  • Kompozitne fasete

Dakle, ukoliko Vam nedostaje zub, niste zadovoljni rasporedom svojih zuba, želite da izbelite zube ili prosto želite da ulepšate svoje zube (recimo antiaging tretmanom), ova grana stomatologije to omogućava.

Prednosti estetske stomatologije

Uprkos svom nazivu, svrha estetske stomatologije nije samo estetska. Naprotiv, ona takođe doprinosi opštem zdravlju Vaših zuba.

Pravilni, zdravi zubi su vađni ne samo da biste zablistali u svakom razgovoru već i zbog zdravlja Vaših usta kao i celokupnog organizma. Pravilan niz zuba se mnogo lakše čisti, a oralna higijena je od presudne važnosti za prevenciju propadanja zuba.

Ukoliko Vam oralna higijena predstavlja izazov zbog nepravilnog niza zuba koji otežava čišćenje, upotrebu konca i interdentalnih četkica, to može dovesti do stvaranja i nagomilavanja bakterija i plaka u ustima, što dalje dovodi do propadanja zuba.

Izbeljivanje zuba

Ukoliko niste zadovoljni bojom Vaših zuba, izbeljivanje je odličan način da to i popravite. Međutim, izbeljivanje zuba od strane nestručnih lica može dovesti do oštećenja zuba te je bitno da se za ovaj tretman obratite stomatologu, uvidećete sve prednosti ove jednostavne procedure.

Izbeljivanjem zuba uklonićete mrlje nastale od upotrebe omiljenog nam napitka-kafe. Rezultat će takođe dovesti do pojačanog samopouzdanja znajući da je vaš osmeh blistav i besprekoran. Ukoliko biste želeli da izbelite zube, neophodno je da se javite stomatologu za savet pre nego se odlučite za ovaj tretman.

Nadoknadu izgubljenog zuba

Ukoliko Vam nedostaje zub, možda ste skloni da rukom prekrivate usta dok govorite ili se smejete jer osećate manjak samopouzdanja. Međutim, nedostatak zuba nije samo estetski problem već i zdravstveni. Zdravlje celog organizma je povezano sa zdravljem zuba stoga je potrebno rešiti ovaj problem što pre.

Nedostatak zuba predstavlja opterećenje za ostale zube dok žvaćete hranu. To dovodi do toga da se susedni zubi nagnu ka slobodnom protstoru nastalom usled gubljenja zuba. Takođe, nedostatk zuba utiče i na njemu suprotan zub u suprotnoj vilici koji je sada mnogo više izložen karijeru nego pre.

Ukratko, nedostatk jednog zuba može nepovoljno uticati na Vaše celokupno zdravlje zuba te možre prouzrokovati niz drugih problema. Ovo se nažalost, obično shvati onda kada je već kasno.

Ukoliko Vam nedostaje zub, izuzetno je važno da problem sankcionišete na vreme da ne biste ugrozili susedne zube te da biste izbegli kasnije brojne stomatološke procedure. Ukoliko želite da ulepšate svoj osmeh, obratite se stručnom, proverenom timu kakav je Dental Center.

154 ukupno 6 danas