Hiruške intervencije

Home/Blog/Hiruške intervencije

Oralna hirurgija je najinvazivnija oblast stomatologije i bavi se hiruškim lečenjem tvrdih i mekih tkiva. Ovo je vrlo kompleksna i zahtevna grana stomatologije te iziskuje neophodno znanje i iskustvo stomatologa.

Hirurska intervencija na zubima mnogim pacijentima zvuči strašno te bi najradije izbegli ovu proceduru i trpeli bol. Međutim, hiruška intervencija Vam može spasiti zub koji biste izgubili u suprotnom. C DENTAL CENTER poseduje znanje i iskustvo neophodno za uspešne hiruške intervencije u našim ordinacijama sa najsavremenijom opremom.

Hiruške intervencije obuhvataju ne samo zube već i viličnu kost i tkivo oko zuba.

Hiruške intervencije u stomatologiji obuhvataju:

  • Vađenje zuba
  •  Hirurška ekstrakcija/vađenje umnjaka
  • Apikotomija ili resekcija korena zuba
  • Cistektomija
  • Frenektomija
  • Parodontalna hirurgija (hiruška obrada parodontalnih džepova, frenektomija, gummy smile)
  • Hirurška intervencija- sinus lift
  • Hirurška intervencija ugradnja zubnih implantata

Kada je intervencija neophodna?

Hiruške metode se koriste onda kada nijedna druga neinvazivna metoda nije dovoljna da bi rešila postojeći problem odnosno kada je to jedini način da se postigne željeni rezultat.

Da li je operacija zuba bolna?

Na sam pomen hiruške procedure, pacijenti su skloni strahu. Međutim, nema razloga da se plašite ovakvih procedure jer su one danas bezbolne zahvaljujući savremenoj tehnologiji i naprednim tretmanima. Anestetici I analgetici omogućavaju pacijentu da se oseća prijatno tokom cele procedure a i nakon toga.

Pacijentima sa zdravstvenim problemima posvećuje se posebna pažnja. Zato se na pregledu pre hiruške intervencije stomatolog upoznaje sa pacijentom i mogućim zdravstvenim problemima koje pacijent ima.

U razgovoru pre intervencije, C DENTAL CENTER stomatolozi će razgovarati sa Vama o mogućim kardiovarskularnim problemima, dijabetesu, hroničnim infekcijama kao i o upotrebi lekova koji potencijalno utiču na zaustavljanje krvarenja.

Postoperativna nega

Postoji mogućnost da će pacijent osećati bol nakon intervencije. Bol se može suzbiti primenom analgetika što će pacijentu umnogome olakšati oporavak ali i doprineti procesu zarastanja rane.

Nakon operacije, potrebno je detaljno pratiti uputstva stomatologa kako biste maksimalno ubrzali oporavak. Naši stomatolozi će Vam dati upute o tome šta primeniti kako biste smanjili šanse za komplikacije.

To podrazumeva stavljanje hladnih obloga kako bi se smanjio otok koji će se najverovatnije javiti tokom prvih nekoliko dana. Vaš stomatolog će pratiti Vaš oporavak kako bi se uverio da se dobro oporavljate kao I da nema mogućih komplikacija.

Vaš stomatolog Vam takođe može savetovati da izbegavate mlečne proizvode I slatke napitke nakon operacije jer mogu uticati na krvni ugrušak.

Kako izbeći operaciju zuba?

Važno je imati na umu da se operacija zuba može izbeći redovnom oralnom higijenom i praćenjem uputstava stomatologa za očuvanje oralnog zdravlja.Potrebno je preduzeti sve preventivne mere kako bismo očuvali zdravlje usta i zuba i tako sprečili da dođe do toga da je operacija jedini način da zadržite zub.

Pre hiruške intervencije, naši stomatolozi će Vas pažljivo pregledati i razgovarati sa Vama o stanju Vaše usne duplje, o mogućim oboljenjima koja imate kao i terapijama koje primate.

Obratite se C DENTAL CENTER timu, najsavremenijem dentalnom centru u Srbiji, kako bismo zajedno došli do lepog i zdravog osmeha!

133 ukupno 4 danas