Izbeljivanje zuba

Home/Blog/Izbeljivanje zuba

Primetili ste da Vaši zubi nisu više tako beli i to vam narušava samopouzdanje?

Promena boje na površini zuba je uobičajena pojava koja nastaje kao posledica ispijanja velikih količina kafe, vina ili čaja, ali i kao posledica starenja. Međutim, blistavo beli zubi su danas nešto što je svima dostupno te nema potrebe da se zadovoljite nečim manjim od savršenstva. Zahvaljujući naprednoj tehnologiji, process izbeljivanja zuba je danas brz, efikasan i pristupačan svima.

Kome se preporučuje izbeljivanje zuba?

Izbeljivanje zuba preporučuje se svima koji nisu zadovoljni svojim osmehom ili su im se na površini zuba pojavile mrlje od hrane i napitaka poput kafe.

Proces izbeljivanja zuba je bezbolan i vrlo efikasan, a povoljne cene učinile su ovaj proces dostupnim svakome ko želi blistav osmeh. Izbeljivanje zuba nije više luksuz rezervisan samo za one koji to mogu sebi da priušte.

Izbeljivanje zuba se ne preporučuje trudnicama, deci mladjoj od 16 godina, osobama sa parodontalnim oboljenjima, osetljivim zubima i recesijom gingive (povučenim desnima). Ukoliko ne spadate u ovu grupu, onda se sasvim bezbrižno možete upustiti u izbeljivanje zuba bez ikakvog straha od nuspojava.

Ukoliko ste primetili diskoloracije na zubima ili su Vam zubi dobili žutu boju usled čestog ispijanja tamnih napitaka, pravo je vreme da se obratite stomatolozima u C DENTAL CENTER timu.  Naši stomatolozi će Vam brzo i potpuno bezbolno vratiti blistavo belu boju zuba, a time i Vaše samopouzdanje.

Metode izbeljivanja zuba

Postoji nekoliko metoda izbeljivanja zuba i ono se može vršiti u kućnim uslovima ili u ordinaciji odabranog stomatologa.

  • Ordinacijsko izbeljivanje zuba
  • Kućno izbeljivanje zuba

Ordinacijsko izbeljivanje zuba podrazumeva upotrebu agresivnijih/ visokokoncentrovanih umesto agresivnih sredstava (sredstvo za beljenje visoke koncentracije). Za izbeljivanje zuba koristi se vodonik peroksid i karbamid peroksid koji deluju na gleđ  oslobađaju kiseonik i na taj način izbeljuju zube.

Proces izbeljivanja zuba može podrazumevati samo premazivanje zuba ovim sredstvima ili i njihovo aktiviranje pomocu lasera ili lampe. Sam proces je brz i efikasan, a rezultat traje do 2 godine. Međutim, ukoliko ste pušač i redovno pijete kafu, možete očekivati da rezultat traje do 1 godinu kada se proces bezbedno može ponoviti.

Kućno izbeljivanje zuba traje nešto duže 1-2 nedelje. Ovaj proces podrazumeva nošenje silikonske modle/folije u koju je unet izbeljivač. U foliju/splint/tray se, nakon pranja zuba, a pre spavanja, unosi sredstvo za izbeljivanje niže koncentracije i folija/splint/tray se nosi tokom cele noći nakon čega se ujutru skida.

Oba vida izbeljivanja zuba su potpuno bezbedna te ne oštećuju Vaše zube. Jedinjena koja se koriste prilikom izbeljivanja zuba (vodonik peroksid i karkarbamid peroksid) sadrže vodu i kiseonik koji nisu štetni po gleđ.

Proces izbeljivanja zuba se može ponoviti posle godinu dana ili čak ranije. Postoji jos nekoliko načina za izbeljivanje zuba, ali su pomenute metode najpopularnije i najčešće se koriste. Ukoliko želite da svojim zubima vratite predivnu belu boju, obratite nam se i mi ćemo Vas posavetovati o najboljoj metodi za Vas.

Saveti za blistavo bele zube

Poznato nam je da se ispijanje vina, kafe, čaja, kao i svih ostalih tamnih napitaka negativno odražava na boju naših zuba. Takođe, određene vrste hrane utiču na promenu boje zuba kao što je kisela hrana, cvekla, itd. Stoga se preporučuje smanjen unos ovih napitaka ili namirnica ukoliko želite da efekat izbeljivanja zuba održite što je duže moguće.

Međutim, mnogi od nas ne žele se odreći svojih omiljenih pića/hrane. Ukoliko ste i Vi među njima, predlažemo Vam da primenite neke od drugih taktika za održavanje čisto belih zuba.

Te taktike uključuju upotrebu paste za izbeljivanje zuba, konca za čišćenje zuba kao i vodice za ispiranje usta. S druge strane, redovna konzumacija jabuka može doprineti u očuvanju belih zuba. Jabuka je poznata kao prirodno sredstvo za izbeljivanje zuba, a pritom je i izuzetno zdrava po naš organizam, te ćete redovnom konzumacijom jabuka učiniti uslugu i Vašim zubima i celokupnom zdravlju.

C DENTAL CENTER je Vaš saveznik u borni protiv mrlja i diskoloracija na zubima. Vaše je samo da nas pozovete i zakažete pregled, a mi ćemo Vašem osmehu povratiti blistavo belu boju.

120 ukupno 4 danas