Kompozitne ili keramičke fasete?

Home/Blog/Kompozitne ili keramičke fasete?

Ukoliko želite da ulepšate svoj osmeh fasetama, ovo morate znati. Fasete su protetske nadoknade koje se postavljaju se na prednju površinu gornjih i donjih zuba. Mogu biti izrađene od keramike ili kompozitnih materijala. Uloga i jedne i druge vrste faseta je da doprinesu estetici zubnog niza. Njima možemo promeniti boju, oblik, veličinu zuba , zatvoriti razmake između zuba. Nekada je potrebno prethodno brušenje zuba pre izrade faseta, u zavisnosti od same indikacije za izradu faseta. Iako imaju istu ulogu, razlike izmedju njih svakako postoje.

Kompozitne fasete

Kompozitne fasete se izrađuju u jednoj poseti stomatologu , kada se direktno na površinu zuba postavlja kompozitni materijal , koji se oblikuje, polimerizuje, obrađuje i polira. Najveća mana kompozitnih faseta je njihova postojanost. Vremenom  dolazi do promene boje materijala i njegove poroznosti, što može narušiti  njihovu estetiku.

Keramičke fasete

Kada su u pitanju keramičke fasete, za njihovu izradu nam je potrebno više poseta. Prvo ćemo uraditi detaljno planiranje, u laboratoriji se modeluje novi  oblik Vaših budućih zuba (wax up) na osnovu kog ćemo u ordinaciji napraviti probu plastičnog modela faseta (mock up).  Ukoliko ste zadovoljni svojim novim osmehom pristupa se pripremi , minimalnom brušenju zuba. U narednoj poseti fasete su spremne za cementiranje. Prednosti keramičkih faseta su bolja estetska svojsta keramičkih materijala, dugotrajnost, postojanost, ne dolazi do promene boje faseta.

289 ukupno 1 danas