Lečenje zuba – endodontski tretman

Home/Blog/Lečenje zuba – endodontski tretman

Ukoliko imate kvar na zubu ili zubima, nemojte odustajati puštajući ih da potpuno propadnu. Ne morate pristati na gubitak zuba. Kvar na zubu može se popraviti i na taj način sprečiti njegovo dalje propadanje.

Popravka  zuba za pacijente obično predstavlja neprijatan tretman te vrlo često izbegavaju da se jave svom stomatologu na vreme kako bi što brže i efikasnije spasio njihov zub ili zube. Međutim, popravka zuba je od izrazite važnosti jer ne samo da ćete na taj način spasiti svoj zub već ćete i izbeći kompleksinji, tretman ukoliko dođe do upale živca.

Šta je upala živca i kako do nje dolazi?

Kada se bakterije koje dovode do nastanka karijesa ne otklone na vreme, one počinju prodirati sve dublje u unutrašnjost zuba i dolaze do dela koji je poznat kao zubni živac. Taj živac je zapravo zubna pulpa u kojoj se nalaze nervi, vezivno tkivo, limfni I krvni sudovi.

Ovaj zubni živac ili pulpa je razlog zašto zubi reaguju na nadražaje kao što su toplo ili hladno. (Ukoliko osećate reakciju odnosno bol nakon što konzumirate tople ili hladne napitke, to je znak da nešto nije u redu sa zubom ili zubima te da je potrebno da se što pre javite svom stomatologu.)

Kada dođe do prodiranja bakterija do samog živca odnosno zubne pulpe, pacijent obično počne da oseća jak i uporan bol u toj regiji. Vrlo često dolazi i do oticanja mekog tkiva koje okružuje taj zub.

Bol koji se javlja prilikom prodiranja bakterija u unutrašnjost zuba obično ne jenjava već nastavlja da se javlja redovno sve dok se upala ne tretira u ordinaciji vašeg stomatologa. Lek protiv bolova će Vam trenutno pomoći, ali je vrlo izvesno da će se bol javiti i sutra, sa ili bez provokacije.

Osim bakterija, postoji još nekoliko razloga zbog kojih dolazi do upale živca uključujući  jak udarac u zub, nepravilan traumatski zagrižaj… U nekim slučajevima može doći do oboljenja pulpe bez ikakvih simptoma. Upala živca leči se endodontskim tretmanom.

Šta je to endodontski tretman?

Ukoliko je zubna pulpa inficirana, potrebno je sprovesti endodontski tretman. Endodontski tretman je procedura odstranjivanja zapaljenog zubnog živca, a zatim čišćenja prostora korenskog kanala u kome je živac bio smešten. Prostor gde se nalazila zubna pulpa se pažljivo obrađuje hemijski i mehanički kako bi se uklonili svi delići inficirane pulpe, a zatim se praznina popuni odgovarajućim punjenjem.

Zubna pulpa je izuzetno bitna za rast i razvoj zuba, kasnije za ishranu samog zuba preko svojih krvnih sudova,  ali pulpa nije neophodna za normalnu funkciju zuba. Uklanjanje zubne pulpe pacijent neće osetiti, a zub će nastaviti da vrši svoju uobičajenu funkciju bez problema.

Endodontski tretman je obično najnepopularniji vid lečenjazuba. Međutim, zahvaljujući savremenoj tehnologiji I upotrebi anestetika, pacijenti danas ne osećaju bol tokom tretmana. Naprotiv, mnogi se čak osećaju prijatno.

Ukoliko osećate snažnu reakciju nakon konzumiranja hladnog ili toplog pića ili Vam se javlja bol u zubu bez nadražaja, pozovite vašeg stomatologa i zakažite pregled na vreme jer se možda radi o upali živca. Nipošto nemojte odlagati odlazak stomatologu samo zato što je zub prestao da Vas boli nakon što ste popili lek protiv bolova.

Kako se u C DENTAL CENTERu vrši endodontski tretman

Kada nam se javite sa problemom bola u zubu, naši stomatolozi će najpre detaljno pregledati zub koji je u pitanju kako bismo utvrdili problem i postavili djagnozu. Ukoliko je došlo do upale ili  inficiranja pulpe I ustanovili smo da se živac mora odstraniti, najpre ćemoVam detaljno objasniti svaku fazu tretmana koji ćemo izvršiti.

Prilikom mehaničke i hemijske obrade zapaljene pulpe koristimo najsavremenije instrumente koji nam omogućavaju da pristupimo i uspešno tretiramo i najnepristupačnije zube I najzakrivljenije kanale korena.

Kada uspešno odstranimo zubni živac, prostor gde se nalazio živac ćemo popuniti odgovarajućim definitivnim punjenjem. Na taj način hermetički zatvaramo regiju kako bismo sprečili ponovni nastanak infekcije I zapaljenja.

107 ukupno 5 danas