Parodontologija – lečenje parodontopatije

Home/Blog/Parodontologija – lečenje parodontopatije

Parodontologija je oblast stomatologije koja se bavi lečenjem bolesti desni i parodontopatije. Ova oboljenja su vrlo česta i zahtevaju adekvatno lečenje u kvalifikovanoj stomatološkoj ordinaciji.

Šta je parodontopatija i kako se leči?

Parodontopatija je jedno od najčešćih oboljenja i predstavlja zapaljenje gingive i potpornih tkiva zuba. Usled napredovanja ovog oboljenja, dolazi do povlačenja gingive i labavljenja zuba. Vrlo često, dolazi do potpunog gubitka zuba usled visegodisnjeg hroničnog zapaljenja gingive.

Parodontopatija počinje upalom desni usled nagomilavanja mekih i cvrstih naslaga na zubima(zubnog kamenca), a samim tim i velikog broja bakterija zapaljenja. Ukoliko se zubni kamenac i meke naslage ne uklone, inflamacija ce zahvatiti i ostala potporna tkiva oko zuba.

Hronična parodontopatija povećava rizik od oboljenja srca i krvnih sudova kao i drugih zdravstvenih problema kao što je reumatizam.

Simptomi parodontopatije

Desni kod pacijentata obolelih od parodontopatije  često krvare, sto kod njih izaziva strah i od obavljanja redovne higijene kao što je pranje zuba. Međutim, izbegavanje pranja zuba odnosno loša oralna higijena samo pogoršavaju stanje. Infekcija počne prodirati sve dublje, zubi postaju razlabavljeni, okolno tkivo se povlači, a zubi deluju duži. U terminalnom stadijumu parodontopatije kada se nivo kosti oko zuba zbog infekcije spusti toliko da se zub drzi samo svojim vrhom unutar kosti dolazi do gubitka zuba.

Ostali simptomi koji se javljaju kod obolelih od  parodontopatije uključuju neprijatan zadah i uvećanu, otečenu gingivu promenjene boje.

Ukoliko se parodontopatija leči na vreme, može se izbeći gubitak zuba. Potrebno je reagovati tokom prve faze oboljenja (krvarenje i oticanje desni) kako bi se pravovremeno sprečio napredak oboljenja.

Lečenje podrazumeva redovno uklanjanje dentalnog plaka i kamenca, ispiranje usta tečnostima namenjenim za lečenje oboljenja desni, kao i obuku od strane stomatologa za održavanje dobre oralne higijene.

Ukoliko dođe do razgradnje potpornog tkiva i kosti, onda je oštećenje trajno i ne može se vratiti u prvobitno stanje i pored lečenja. Međutim, iako se desni i alveolarna kost ne mogu vratiti u prvobitno stanje, moze se usporiti ili  sprečiti dalje napredovanje ove bolesti i gubitak zuba.

Konzeravtivno lečenje parodontopatije podrazumeva i kiretiranje tj. uklanjanje inflamiranog sadržaja parodontalnih džepova. Ovom metodom se uklanja sve što može dalje biti uzrok infekcije, a što pacijent zbog dubine parodontalnog džepa ne može ukloniti upotrebom interdentalnih četkica i zubnog konca. Prioritet je usporavanje napredovanja bolesti i sačuvati zube koliko je to moguće.

Lečenje parodontopatije kod nas

Ukoliko primećujete krv dok perete zube ili su vam desni otečene, izrazito crvene, obavezno se javite svom stomatologu. U C DENTAL CENTER ordinaciji, pažljivo ćemo pregledati pacijenta kako bismo utvrdili dijagnozu i ustanovili najbolji metod lečenja.

Ukoliko je  parodontopatija kod pacijenta u poodmakloj fazi, primenićemo adekvatne konzervativne i hirurske metode lečenja kako bismo zaustavili dalje napredovanje bolesti. Nakon određenih procedura ce biti neophodno da se zubi ojačaju i ucvrste određenim protetskim nadokndama (mostovima) u cilju njihovog što dužeg očuvanja.

C DENTAL CENTAR je najsavremeniji dentalni centar u Srbiji i sastoji se iz tima stručnih stomatologa spremnih da Vam pomognu da sačuvate zdrav i blistav osmeh.

105 ukupno 4 danas